20 januar, 2013

Et poetisk badekar i en sumpet virkelighed

Beasts of the Southern Wild (Hushpuppy)
2012
Drama

I "Badekarret" er virkeligheden ulig nogen anden. Stormene raser, og de smeltende isbjerge skyller ind over den lille ø. Badekarrets undergang er nær, og den alvor mærker den 6-årige Hushpuppy. Med en forståelse af verden og dens kompleksitet, ikke ulig en vis Oscar Matzarath fra Günter Grass' "Bliktrommen", har hun indset nogle sandheder, som ikke engang de voksne har forstået nu. Men det hele er stadig forankret i et barns sind og forståelse. Overfilosofisk eller uforståeligt bliver det aldrig - men vær opmærksom, for Beasts of the Southern Wild giver så umådeligt meget, og den kræver en åben og engageret seer.


I de allerdybeste sumpe, i den allerdybeste elendighed eksisterer en umiddelbart parallel virkelighed, hvor fiskeri og skraldehuse er fundamentet. Hvorvidt vi er konfronteret med en virkelig verden eller ej, er ikke essentielt i filmen, da det handler om mennesker. Det handler om Hushpuppy, hendes far, hendes miljø og hendes søgen efter sin mor. Hos den lille pige har alvoren vist sig under de altødelæggende storme, og en mildest talt ustabil far, der kærligt beskytter, men slår når han vil. For Hushpuppy er frygtens barske virkelighed transformeret til store vildsvine, der stormer mod hende. Hushpuppy må finde modet, kærligheden og den større forståelse for at se sin frygt i øjnene og blive konge af badekarret efter hendes far.


Igennem Hushpuppys poetiske beretning om livet i armod og sumpen, er vi som seere draget af de sumpede og uskarpe billeder, som var de fundet gravet ned i jorden. Respekten for naturen og dens beboere er hjerteskærende. Det er helt "Back to basis", og det er utroligt forfriskende. Den magiske realisme forener forestilling og virkelighed, og Hushpuppys syn på verden, bliver vores. Handling og filosofi stemmer overens, mens hun beskriver de store vildsvins skødesløshed i takt med faderens sygdom bliver forværret. Sygdommen fører til en erkendelse for Hushpuppy om, at hun mår finde sin mor, der forlod hende som spæd. En mental og fysisk udfordring er i vente for Hushpuppy imens frygten kommer tættere og tættere på. 


Man kan ikke sige Hushpuppy uden at sige Quvenzhané Willis. Den enormt talentfulde 9-årige bærer ene og alene en Oscar-nomineret film på sine skuldre. Ikke overraskende er hun selv blevet nomineret til Bedste Kvindelige Hovedrolle - som den yngste nogensinde. Uden den stærke pige, ville filmen aldrig have været så exceptionelt fantastisk. Det er noget ulig andet, vi har set. Filmen skal lige igang, vi skal lige forstå Hushpuppy, og vi skal lige anskue "Badekarret" - men så er vi også fangede. At beskrive dens handling er en udfordring, for det er en spirituel, fysisk, psykisk, økologisk udvikling, der kræver, at alle øjne og ører er åbne. En film der kræver, men giver så uendeligt meget igen. Du forlader ikke biografen tomhændet, for lille Hushpuppy har givet dig en anden virkelighed at tage stilling til. Se Beasts of the Southern Wild, og du vil ikke fortryde det. 6 glade grise får den - en stærk spillefilmsdebut fra Benh Zeitlin der er eksperimenterende, visionær og helt igennem fortryllende.


I næste uge anmelder jeg "Jagten"! Og så er der Oscar-uddelingen d. 24. februar! Det glæder jeg mig enormt meget til, og vil umådeligt gerne nå at se så mange af de "Bedste Film" nominerede som muligt. I dagene op til vil jeg kigge lidt på de nominerede film og gætte mig til, hvem der vinder hvad :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar