04 januar, 2013

Billeder der siger 400 ord

Life of Pi
2012
Drama/Adventure

Der skulle gå 11 år før Yann Martels bog "Life of Pi" ville blive filmatiseret. Opgaven gik til instruktøren Ang Lee som er kendt for de Oscar vindende film Tiger på spring, drage i skjul og Brokeback Mountain. Forventningerne var høje til det visuelle, ja næsten i ligeså høj grad som til James Camerons Avatar. Historien om drengen og tigeren på en redningsbåd blev solgt til verden som et eventyr med flotte fisk og farver, frem for en solid og bærende handlingsfortælling. Det har en film nu sjældent godt af, men Ang Lees forhenværende succeser måtte da legitimere denne films fundamentale styrke. Det er vel også derfor, den er blevet spået til en Oscar-nominering eller to. Men hvad Ang Lee har at give som instruktør er svært at se for bare stjerner og flyvefisk.


Piscine "Pi" Patel er en yderst spirituel og livsglad dreng med mod på livet. Han er opvokset i byen Pondicherry i Indien klods op ad sin families Zoologiske Have. Men Pis far ønsker et bedre liv for sine børn, og han ved, at hvis han sælger sine dyr og rejser til Canada, vil der vente dem en ny start og bedre vilkår. Så Pis far, mor og bror sætter kursen mord Nordamerika, men på tragisk vis forliser deres Noas Ark midt ude på Stillehavet. De eneste overlevende er en zebra, en orangutang, en hyæne, en tiger... og Pi. Alle sammen klynger til livet på en redningsbåd midt ude i ingenting. Før Pi ved af det, har dyrenes naturlige overlevelsesinstinkt udslettet hinanden, således at kun Pi og den bengalske tiger Richard Parker er tilbage. Pi er nu alene om at skulle finde hjem, holde sig i live, og sørge for at Richard Parker ikke udvælger ham som det næste offer. Hvad der udspiller sig er en historie om tro, håb og viljestyrke komplementeret af nogle smukke sekvenser af livet på stillehavet med al dens natur, vejr og havliv. Angiveligt.


Det der er rent faktisk foregår, er ikke helt hvad det kære første håndsindtryk lovede. Jovist er det visuelle en fryd for øjet. Nattehimlen har aldrig været så skarp og glinsende før, og ligeledes er tigerens mimik nærmest lig et menneskes. Men selvom billeder kan sige mere end 1000 ord, så bliver der ikke sagt så meget her. Eventyrfortællingen er berettet af Pi som voksen, der fortæller historien til forfatteren spillet af en ret så uskyldig og Ken-lignende Rafe Spall der mildest talt er ret intetsigende igennem hele filmen. Den voksne Pis fortællinger afbryder historien, der ellers kunne have gået helt selv. Han guider os igennem hele begyndelsen, hvor vi bliver indhyllet i et virvar af både relevante og irrelevante historier, der bare trækker tiden ud. Klipningen fra scene til scene er barnagtig, og man bliver da ret fornærmet som publikum, når voksne Pi i slutningen forklarer al ting for os, uden der er nogen mulighed for at tolke selv. Selvom vi bliver efterladt med lidt at tænke på, så er det da lidt at skide på sine fans med alle de billeder uden at have lavet grundarbejdet for den gode historie - ja, undskyld jeg siger det. For historien har da enormt meget potentiale! Hvad der udspiller sig på den både kunne have været fortalt på 1000 måder, og det her var ikke en god en.


Det forekommer mig mærkværdigt, at anmelderne giver Life of Pi 4 og 5 stjerner, når det eneste de virkelig roser den for er billedsiden. Hvordan kan det være nok? Selve fortællingen ude på båden, og det forhold Pi og Richard Parker udvikler er gennemsnitligt fortalt, men hvor var der dog meget, der er gået tabt, fordi der tydeligvis er lagt så meget fokus på billedsiden. Få scener fik mig til at tænke "wow", men jeg kan simpelthen ikke tage til takke med et pænt billede eller to, når jeg vil have fortalt en historie. Børnene vil måske være underholdt i adventure-genren, men de voksne der primært har betalt for drama-delen kan ligeså godt forberede sig på en mild skuffelse. Derfor får filmen 3 ud af 6 glade grise. For vi ved jo alle sammen godt, at selvom vi først lægger mærke til det ydre, så handler det på længere sigt om hvad der er indeni. Og lige nu minder Life of Pi lidt om en date, man ville ønske man ikke var taget på.


2 kommentarer:

  1. For at pointere, at de billeder der skulle være filmens styrke er ikke særligt stærke.
    Lige hvorfor det var 400 og ikke 5 eller 6.... Tror det var den skala fra 1-10 jeg så dem som :-)

    SvarSlet